Heb jij je ooit afgevraagd waarom alleen de Romeinse keizer een specifieke ring mocht dragen? Nou ja, dit kan je alleen weten als je geschiedenis hebt gevolgd of zelfs nog volgt. In dit artikel geven wij meer inzicht in de geschiedenis van de zegelring en waarom men de ring nog draagt. Tevens vergelijken we twee beschavingen; Egyptenaren en de Grieken.

Statussymbool en decoratieve doeleinden

De Egyptenaren waren de eerste die zegelringen gebruikten om iemands status weer te geven. De Egyptenaren droegen voornamelijk gouden of zilveren ringen waar de naam en positie van de drager in hiërogliefenschrift op de zegel stonden. Zo kan er geconcludeerd worden dat in de een van de eerste beschavingen de zegelring voor heren aanwezig was.

De Grieken namen het dragen van ringen over uit Egypte. De Grieken daarentegen droegen de ring voornamelijk voor decoratieve doeleinden. Denk hierbij aan natuurlijke stenen, onyx stenen en gekleurde zegelringen. De Grieken legden de nadruk voornamelijk op het uiterlijk. Als iemand een bepaald verzorgde uiterlijk had, dan betekende dat die persoon statusgevoelig is.

In het heden: waarom dragen we nog zegelringen?

De zegelring is onmisbaar in ons leven. In Nederland, Frankrijk en Duitsland wordt de ring gedragen om de ringvinger van de linkerhand. In Zwitsterland om de rechter ringvinger.

In Nederland worden zegelringen met familiewapens veelal nog gedragen door families van adel. Dit zijn meestal gouden ringen die eeuwenlang mee zijn gegeven.

Vond je het artikel nuttig? Dan adviseren wij om de website van https://www.bylydian.nl/ te bekijken voor nader informatie.

Categorieën: Lifestyle