Alles over palmen

Iedereen heeft ooit wel eens een palmboom gezien, is dat niet in het echt of is dat wel in een super tropische zomerfilm in Miami. Er wordt ook vaak gezegd maar groeit een palmboom wel bij ons in het land? We zijn erover uit dat iedereen ze wel kent dus, maar wat we nou echt van de palmboom?

Er zijn wereldwijd zo’n ongeveer 4000 verschillende soorten palmen bekend, die palmen vallen ook onder de familie Palmae of Arecaceae (de familie soorten die er zijn). Maar de meeste palmen komen van nature voor in een tropisch of subtropisch klimaat, maar er zijn ook winterharde soorten. Deze zul je vast en zeker ook wel in een kouder land tegengekomen zijn.

De gebruik van palmen

De allereerste palmboom werd zo’n 5000 jaar geleden voor het eerst verbouwd. Dit gebeurde met de dadelpalm in het Midden-Oosten. Er is een grote verscheidenheid in palmsoorten en zelfs geslachten. Er zijn simpelweg gewoon heel veel soorten palmen. Naast de geslachten zijn er ook een heleboel soorten, want er is namelijk ook een enorme verscheidenheid in de producten van de palm. De eetbare vruchten die immers van de palmboom af kan komen zijn: awarra, dadel, kokosnoot, moriche, palmperzik en salak. Maar de palmolie wordt ook gebruikt, dat wordt vaak gebruikt voor voedselbereiding, zeep, maar ook als brandstof. Zo leveren palmen dus voldoende materialen op voor weer genoeg producten.

De materialen vanuit de palmboom

Een palmboom levert dus al verschillende vruchten af en de palmolie is dus al goed voor voedselbereiding. Maar palmen leveren ook materialen voor huishoudelijke artikelen, bijvoorbeeld rotan voor een mattenklopper en kokosvezel voor een kokosmat. Minder bekende producten zijn suiker uit de suikerpalm, zeep van de kokosnoot en palmharten. Naast dat er genoeg producten uit voortbestaan, hebben een aantal dieren zichzelf ook sterk aangepast op het leven van de palmboom. Dit komt omdat ze erop prooien jagen of de vruchten eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *